ویکی پدیای تورکی استانبولی با تعداد 215781 مقاله : ( الفبا :
لاتین )
http://tr.wikipedia.org/
تورکی استانبولی (به تورکی استانبولی: Türkçe و یا Türkiye Türkçesi) یکی از زبانهای شاخه جنوب غربی یا گروه اوغوز، زبانهای تورکی است که ۸۳،۰۰۰،۰۰۰ نفر در سراسر جهان به عنوان زبان مادری به آن تکلم میکنند .
ویکی پدیای تورکی قزاقی با تعداد 202975 مقاله : ( الفبا : کیریل
http://kk.wikipedia.org/
زبان تورکی قزاقی (به قزاقی: Qazaq tili، Қазақ тілі، قازاق ٴتیلی) زبانی از خانوادهٔ زبانهای تورکی است، که با تورکی قرقیزی نیز نزدیکی بسیاری دارد. جمعیت متکلمین به این زبان توسط 16.000.000 می باشد . قزاقی:۸٫۹۵۴٫۰۰۰ (قزاقستان)-۱٫۳۲۵٫۰۰۰ (ازبکستان)-۱۵٫۰۰۰ (افغانستان)-۱۵۰٫۰۰۰ (ترکمنستان)-۱۲۰٫۰۰۰ (مغولستان)- ۰۰۰/۱۰۰ (ترکیه)۰۰۰/۴۰۰ روسیه)۰۰۰/۲۵ (بصورت پراکنده در اروپا)و ۰۰۰/۷ نفر(ایران - استان گلستان)
ویکی پدیای تورکی ازبکی با تعداد 127235 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://uz.wikipedia.org/
زبان تورکی اُزبکی (به ازبکی: O'zbek tili / Ўзбек тили / اوزبېک تیلی) زبانی از خانوادهٔ زبانهای تورکی است. تورکی ازبکی زبان رسمی کشور ازبکستان است و حدود 28.048.600 میلیون نفر گویشور دارد. این زبان از شاخهٔ قارلوق زبانهای تورکی است.
ویکی پدیای تورکی آذربایجانی با تعداد 95773 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://az.wikipedia.org/
زبان تورکی آذربایجانی (به تورکی آذربایجانی: آذربایجان تورکجهسی و با خط لاتین شده Azərbaycan Türkcəsi و یا Azərbaycan dili) زبانی از خانواده زبانهای تورکی است که توسط مردمان آذری در قفقاز و خاورمیانه عمدتاً در آذربایجان و سایر مناطق آذربایجانینشین ایران و جمهوری آذربایجان تکلم می شود. این زبان در جمهوری آذربایجان زبان رسمی و در داغستان یکی از زبان های رسمی مصوب فدراسیون روسیه است. زبان تورکی آذربایجانی بخشی از شاخه زبانهای اغوز زبانهای تورکی است و به تورکی قشقایی و تورکمنی بسیار نزدیک است. تورکی آذربایجانی به عنوان زبان گفتاری همچنین در نواحی شرقی تورکیه و جنوب گرجستان و داغستان و شمال عراق رایج است. کل متکلمین به این زبان حدود 35 - 50 میلیون نفر می باشند .
ویکی پدیای تورکی تاتاری با تعداد 50717 مقاله : ( الفبا : کیریل )
http://tt.wikipedia.org/
زبان تورکی تاتاری (سیریلیک: татарча، خط لاتین: tatarça، خط عربی: طاطارچا) زبانی از خانواده زبانهای تورکی است که مردم تاتار به آن سخن میگویند. عده تاتار زبانهای دنیا حدود 10 - 12 میلیون نفر است. زبان تاتاری در روسیه، آسیای میانه و جمهوری خودمختار تاتارستان روسیه و نیز قزاقستان گویشورانی دارد. همچنین زبان تاتاری در میان اقلیتهای تاتار ساکن در کشورهای اوکراین، ترکیه، لهستان، فنلاند و چین نیز رایج است.
ویکی پدیای تورکی باشقیری با تعداد 30685 مقاله : ( الفبا : کیریل)
http://ba.wikipedia.org/
زبان تورکی باشقیری (سیریلیک: Башҡорт теле؛ لاتین: Bašqort tele) یکی از زبانهای خانواده زبانهای تورکی، شاخه زبانهای قبچاق است که بیشتر توسط مردمان باشقیر صحبت میشود.براساس سرشماری سال ۲۰۰۲ در فدراسیون روسیه حدود 2.500.000 باشقیر زبان در این کشور وجود دارند که بیشتر آنها در جمهوری خود مختار باشقیرستان و تعداد قابل توجهی نیز در جمهوری تاتارستان زندگی میکنند.
باشقیر زبانهای ازبکستان و قزاقستان نیز جامعه بزرگی را تشکیل میدهند.
ویکی پدیای تورکی قرقیزی با تعداد 24729 مقاله : ( الفبا : کیریل )
http://ky.wikipedia.org/
زبان تورکی قرقیزی (به قرقیزی: Кыргыз тилиØŒ قیرعیز تیلیØŒ Kyrgyz tili) زبان رسمی کشور قرقیزستان است و یکی از زبانهای خانواده زبانهای تورکی است. این زبان که دارای5.500.000 میلیون گویشور در قرقیزستان و افغانستان و ... است و با زبان قزاقی نزدیکی بسیاری دارد.
ویکی پدیا تورکی چوواشی با تعداد 19461 مقاله : ( الفبا : کیریل )
http://cv.wikipedia.org/
زبان تورکی چوواشی (Чӑвашла, Čăvašla; IPA: [tɕəʋaʂˈla]) زبان مردم چوواش یکی از شاخههای خانواده زبانهای تورکی گروه اُغور میباشد که در ناحیه مرکزی روسیه و در غرب کوههای اورال 2.200.000 نفر متکلم دارد. این زبان که تنها زبان باقیمانده گروه اُغور است زبان رسمی جمهوری چوواشیا میباشد.
ویکی پدیای تورکی یاکوتی با تعداد 9608 مقاله : ( الفبا : کیریل
http://sah.wikipedia.org/
زبان تورکی یاکوتی یا ساخا (به یاکوتی: Саха тыла، تلفظ: ساخا تیلا) زبانی است از شاخهٔ تورکی زبانهای آلتایی.
این زبان که ۳۶۳،۰۰۰ نفر گویشوَر دارد در جمهوری یاقوتستان واقع در منطقه سیبری فدراسیون روسیه رواج دارد.
ویکی پدیای تورکی تورکمنی با تعداد 4911 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://tk.wikipedia.org/
زبان تورکی تورکمنی (خط لاتین: türkmençe - سیریلیک: түркмен) زبان مردم تورکمن و زبان ملی کشور تورکمنستان است. متکلمین به این زبان حدود 8-10 میلیون نفر می باشند . گویشوران به این زبان بیشتر در تورکمنستان و شمال شرقی ایران و نواحی شمالی افغانستان سخن میگویند.تورکمنی از خانواده زبانهای آلتایی و از گروه زبانهای تورکی جنوب غربی (اغوز) و زیر گروه زبانهای اغوز شرقی است. تورکمنی با زبانهای تاتاری کریمه و سالار و تورکی استانبولی، آذربایجانی و ازبکی مرتبط است. تورکمنها و گویندگان بیشتر این زبانها تاحدودی زبان یکدیگر را میفهمند. زبان تورکمنی را میتوان حد واسط زیرمجموعههای غربی (تورکی استانبولی و تورکی آذربایجان) با زیرمجموعههای شرقی (تورکی قزاقی، ازبکی، قرقیزی و اویغوری) زبان تورکی دانست. به عنوان مثال برخی از کلماتی که در تورکی استانبولی و تورکی آذربایجان باهم تفاوت دارند را میتوان به هردو فرم آن در زبان تورکمنی یافت .
ویکی پدیای تورکی اویغوری با تعداد 2940 مقاله : ( الفبا : عربی
http://ug.wikipedia.org/
زبان توررکی اویغوری زبان ملت اویغور است که در تورکستان شرقی واقع در غرب جمهوری دمکراتیک چین در ایالت سینکیانگ زندگی میکنند. جمعیت اویغورهای حدود 20.000.000 میلیون نفر می باشد . تعداد کثیری از کتابها و نوشتهها به این زبان با خط اویغوری در دست است. در اواخر قرن نوزده میلادی تعداد کثیری از کتابهای مانوی به خط و زبان اویغوری از غاری در نزدیکی شهر تورفان کشف شد.
ویکی پدیای تورکی گاگاووز با تعداد 2280 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://gag.wikipedia.org/
زبان تورکی گاگاووز (به گاگااوزی ) :Gagauz dili)) نام گونه ای از زبانهای تورکی است که توسط مردم گاگااوز یا بطور رسمی در گاگاووزیا، مولداوی تکلم میشود. متکلمین به این زبان جمعیتشان حدود 300 هزار نفر می باشد . این زبان از دو لهجه گاگاووزی بلغاری و گاگاووزی مریتایم تشکیل شده است.زبان تورکی گاگاووز بالکانی یک زبان متفاوت از زبان گاگاووز است. الفبای تورکی گاگاووز، الفبایی است که پایه لاتین دارد و در واقع همان الفبای تورکی به اضافه حرف "ä" (که در الفبای آذربایجانی همان صدای "ə" را دارد) است.
ویکی پدیای تورکی کاراچای - بالکاری با تعداد 1887 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://krc.wikipedia.org/
زبان تورکی کاراچایی-بالکاری زبان مردم کاراچای-بالکار (به کاراچایی-بالکاریی:Къарачай
ویکی پدیای تورکی قالمیق - اویرات با تعداد 1873 مقاله : ( الفبا : کیریل
http://xal.wikipedia.org/
زبان تورکی قالمیقی (همچنین قالموقی و کالمیکی) (به قالمیقی: Хальмг келн) زبان قوم قالمیق و از خانوادهٔ زبانهای تورکی شاخهٔ اویرات است که در حاشیهٔ شمال غربی دریای خزر جمهوری خودمختار قالموقستان در کشور روسیه نزدیک به یکصد و هشتاد هزار تن گویشور دارد.این زبان آلتایی به خط سیریلیک نوشته میشود. در روسیه این زبان شکل استاندارد زبان اویرات محسوب میشود. به جز قالمیقهای ساکن شمال غرب دریای خزر دیگر مردم اویرات روسیه در مناطق هممرز با چین و مغولستان زندگی میکنند.
ویکی پدیای تورکی تاتاری کریمه با تعداد 1798 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://crh.wikipedia.org/
زبان تورکی تاتاری کریمه ( Qırımtatar tili و Qırımtatarca) که به کریمهای و تورکی کریمه هم معروف است، زبان تاتارهای ساکن شبه جزیره کریمه در ساحل دریای سیاه، جنوب اوکراین است. این زبان علاوه بر کریمه در آسیای میانه (به ویژه در ازبکستان) نیز گویشوران زیادی دارد. و همچنین توسط مهاجرین تاتار در ترکیه، بلغارستان و رومانی نیز تکلم میشود. زبان تاتاری کریمه از شاخه قبچاق خانواده زبانهای تورکی می باشد . کل جمعیت تاتارهای کریمه حدود ۴۵۶ هزار نفر برآورد میشود. ۲۶۰۰۰۰ نفر در شبه جزیره کریمه و حدود ۱۵۰ هزار مهاجر که در آسیای میانه (بیشتر ازبکستان) زندگی میکنند. در سرشماری سال ۱۹۸۹ شوروی شمار کریمهای زبانها ۲۵۱٬۵۳۷ نفر برآورد شده است.جوامع کوچکتر کریمهای هم در رومانی (۲۱۴۸۲ نفر در سرشماری سال ۲۰۰۲)، بلغارستان (۶۰۰۰ نفر در سال ۱۹۹۰) و لهستان، فنلاند و ایالات متحده آمریکا زندگی میکنند.
ویکی پدیای تورکی قرهقالپاقی با تعداد 624 مقاله : ( الفبا : لاتین
http://kaa.wikipedia.org/
زبان تورکی قرهقالپاقی از خانواده زبانهای تورکی است که در جمهوری خودمختار قره قالپاقستان واقع در شمال غربی ازبکستان به آن تکلم می شود.جمعیت متکلمین به این زبان حدود 500 هزار نفر می باشد .
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر